2021 03/23

A kata megfizetése alóli mentesülés kulisszatitkai

A 2021 februárjában már a KATA szabályai szerint adózó előadó-művészeti vagy előadó-művészetet kiegészítő tevékenységet tényleges főtevékenységként folytató vállalkozások, egyéni vállalkozók 2021 márciusában, valamint áprilisában mentesülnek a KATA megfizetése alól. Ennek részletszabályait, technikai részleteit az alábbiakban foglaljuk össze. 

A legfontosabb szabály, hogy nem minden KATA-s kisadózóra vonatkozik az engedmény, hanem csak azokra, akik a mentesített tevékenységek valamelyikét főtevékenységként űzik. Az előadóművészet (TEÁOR 9001) és a Művészeti létesítmények működtetése (TEÁOR 9004) – mint a megszorítások, korlátozások által sújtott vállalkozói kör – ebbe a kategóriába tartozik. Tényleges főtevékenységnek a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendelet alkalmazásában azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak e rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott. 

A teljes listát a NAV honlapján, ide kattintva lehet megtekinteni:

Az eredetileg csak 2021. márciusára vonatkozó mentesítést a 147/2021. (III. 27.) Korm. rendelet április hónapra is kiterjesztette. A mentesség kritériuma egyrészről az, hogy a vállalkozásoknak már februárban KATA-snak kellett lenniük, másrészről pedig a mentesített tevékenységnek már februárban a kisadózó vállalkozás tevékenységi körébe kellett tartoznia. 

A mentesség a főállású és nem főállású KATA-s vállalkozásokra egyaránt vonatkozik. 

Az adózóknak ezzel nincs semmi tennivalója, vagyis a mentességet nem kell külön kérvényezni – a kedvezményt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) e nélkül megállapítja. A NAV automatikusan törli az adófolyószámláról a márciusi, illetve áprilisi adót, az esetlegesen már korábban átutalt összeg a következő hónapra beszámítható.(A februári KATA-t, ami legkésőbb március 12-én volt esedékes, természetesen be kellett fizetni.)

A márciusi-áprilisi adómentesség nem érinti a KATA éves, jelenleg 12 millió forintos bevételi határát.

 A márciusra, illetve áprilisra vonatkozó adómentesség kiterjed a havi 8 ezer forintos egészségügyi szolgáltatási járulékra is, vagyis ezt a közterhet sem kell megfizetni. Ettől függetlenül ez nem érinti a társadalombiztosítási ellátásokat, tehát a katás vállalkozó továbbra is igénybe veheti a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatásokat. 

Abban az esetben, ha a vállalkozás reménytelennek látja a folytatást és nem bízik az adómentesség további meghosszabbításában, megfontolandó lehet a vállalkozás szüneteltetése, ami egy hónaptól két évig terjedhet. Két év után a vállalkozás automatikusan megszűnik, amennyiben nem jelentik be a tevékenység újrakezdését. A vállalkozás szüneteltetése mindig a bejelentést követő naptól él. Ha hó közepén dönt valaki a szüneteltetésről, az arra a hónapra vonatkozó KATA-t akkor is be kell fizetni legkésőbb a következő hónap 12-éig. 

Utoljára frissítve: 2021. március 29. napján 

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings