2024 06/03

MI a Felosztási Szabályzatban

Az EJI küldöttgyűlése áttekintette a generatív mesterséges intelligencia (MI) által generált új helyzetet és arra reagálva 2024. május 28-i ülésén módosította a Felosztási Szabályzatot.

A változtatás célja az, hogy – az előadók érdekeinek védelmében – az EJI minden esetben hitelt érdemlő információval rendelkezzen arról, hogy egy felvétel elkészítése során felhasználásra került-e valamilyen generatív MI eszköz.

A küldöttgyűlés által módosított Felosztási Szabályzat értelmében az olyan hangfelvétel adatai, amelynek elkészítése során mesterséges intelligencián alapuló rendszert is igénybe vettek kizárólag közös nyilatkozaton nyújthatók be az EJI-hez. Ebben meg kell jelölni az MI használatának arányát százalékosan, továbbá az alkalmazott eszköz nevét is. Mivel a hangfelvételi közös nyilatkozatot a felvétel elkészítése során közreműködő előadóművész aláírja, azért az MI használatáról az érintettek együttesen tesznek nyilatkozatot az EJI számára.

A módosítás értelmében, ha valaki az egyszerű hangfelvételi adatlapon regisztrál egy felvételt, azzal arról is nyilatkozik, hogy nem használt generatív MI-t a felvétel elkészítése során.

Fontos kiemelni, hogy a jogdíjfelosztás során az EJI mindaddig nem veszi figyelembe az MI alkalmazására irányuló nyilatkozatot, amíg annak kereteit a jogalkotó meg nem teremti. A hangfelvételre, illetve az adott elhangzásra vonatkozó jogdíj így nem lesz sem több, sem kevesebb amiatt, mert annak elkészítése során generatív MI-t is alkalmaztak a résztvevők.

A szabályozás egyelőre csak a hangfelvételeket érinti, mivel a filmek, illetve televíziós produkciók esetén az adatok általában nem az előadóktól, hanem a gyártótól, felhasználótól, illetve külső adatszolgáltatóktól érkeznek. Amennyiben szükségessé válik, az EJI a filmekre is bevezeti az új adatlapot.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
07/
04

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings

2024
09/
26

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális és online jogdíjak) / Payout for audiovisual and online royalties

2024
10/
31

Regisztrációs határidő (jogosultkutatás) / Deadline for registration (rightholder research)

2025
02/
28

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms