2020 05/27

Az EJI felgyorsítja a jogdíjkifizetést

Az EJI Küldöttgyűlése a jogdíjkifizetések felgyorsítása érdekében 2020. május 20-án módosította az Egyesület felosztási szabályzatát.

1. Jogdíjkifizetés magánszemélyek részére

Az új szabályok lehetővé teszik, hogy a jogdíjat az EJI akár a jogdíjértesítő megküldésének napján átutalja. A közterheket (személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó) az EJI az általános szabályoknak megfelelően vonja le, hacsak az érintett a kifizetést megelőző legalább 30 nappal (legközelebb május 31-ig) SZJA-nyilatkozat megküldésével más igényt nem jelez az Egyesület számára. Fontos, hogy azt is időben jelezze az EJI részére, ha Ön (saját jogán) nyugdíjas.

E szabályok alkalmazásával az EJI két héttel gyorsabban tudja minden érintett számára kifizetni a jogdíjat.

2. Jogdíjkifizetés egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok javára

Jelentősen átalakul a jogdíjak kifizetésének menete, ha az előadóművész – a személyi adatlap megfelelő kitöltésével – arra kéri az EJI-t, hogy a jogdíjat ne számára, hanem egyéni vállalkozása vagy gazdasági társasága számára fizesse ki. A vállalkozásra vonatkozó adatokat legkésőbb a kifizetést megelőző 30 nappal (legközelebb május 31-ig) kell az EJI részére bejelenteni, frissíteni.

2.1. A magánmásolási díjakat az EJI számla bevárása nélkül fizeti ki

A NAV vonatkozó állásfoglalása szerint a magánmásolási díj olyan bevétel, amely ÁFA körön kívüli. E változás eredményeként az üreshordozó díjról számlát nem kötelező kitölteni, akkor sem, ha az előadóművész az adatlapon úgy nyilatkozott, hogy a jogdíjat egyéni vállalkozása vagy gazdasági társasága (pl.: Bt., Kft.) részére kéri kifizetni.

FIGYELEM! az EJI a magánmásolási díjakat a személyi adatlapon megjelölt egyéni vállalkozás vagy gazdasági társaság számára számla bevárása nélkül utalja át. A könyvelés alapját képező számviteli bizonylat az EJI jogdíjértesítője, ezért ezt szükséges megőrizni.

A NAV állásfoglalása szerint azonban arra is van lehetőség, hogy a vállalkozás mégis számlát állítson ki a magánmásolási díjról. Fontos, hogy ilyen esetben a magánmásolási díj minden egyéb jogdíjtól elkülönítve szerepeljen a számlán, és megfelelően jelölve legyen, hogy e tétel az ÁFA körön kívüli („ÁKK”).

2.2. Egyéb jogdíjakat az EJI továbbra is számla ellenében fizeti ki vállalkozók számára

Minden egyéb jogdíjat (pl. sugárzási jogdíj, ismétlési jogdíj, audiovizuális jogdíj) az EJI csak megfelelő számla ellenében fizet ki, ha a jogdíjat nem az előadóművésznek, hanem az előadó egyéni vállalkozása vagy gazdasági társasága számára kell kifizetni. A számla kiállítására vonatkozó szabályok e jogdíjak esetében nem változtak.

Ha az EJI részére megküldött számla nem szabályszerű, az EJI erről a tényről az érintettet tájékoztatja, a hibás számlát pedig részére egyidejűleg visszaküldi.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk

Fesztbaum Béla: A színház számomra szenvedély

Fesztbaum Béla a színházi jelmez mögött mindig az embert keresi, és a hangot, amellyel üzenetet tud közvetíteni múlt és jelen között.

Szulák Andrea: A színház csapatjáték, nem jó, ha valaki túl sok a színpadon

Elegancia, közvetlenség, humor, hiteleség – Szulák Andrea igazi díva, akinek minden rezdülése, vibrálása érzékeny összhangban áll.

Füstös Bálint: Zeneszeretőből fanatikussá váltam

Füstös Bálint kamaszkora óta a zene szerelmese, gitárját szinte soha sem hagyja magára, gondolatai minden pillanatban a zene körül forognak. Tehetségét a zene világa hamar felismerte. 2014-ben alapította meg Törőcsik Kristóffal és Lábas Vikivel közösen a Margaret Island zenekart. 

Bródy János: Minden dal egy kicsit olyan, mintha a gyermekem lenne

Az Illés-együttes volt a kezdet, a lázadó kamaszkor, az első nagy szerelmek és csalódások korszaka. A Fonográf idején értem igazán tudatos művésszé és az első szólólemezem sikere avatott engem önálló előadóvá. 

Koncz Zsuzsa: Hiszek a dalok erejében

Rájöttem, a dalokkal olyan eszköz van a kezemben, amellyel kifejezhetem, kiénekelhetem azt, hogy milyennek látom a világot. - Interjú Koncz Zsuzsával


Eseménynaptár

2020
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje

2020
05/
20

Küldöttgyűlés (elektronikus hírközlési eszköz útján)

2020
06/
30

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak)

2020
07/
03

Jogdíjkifizetés (2019. évi rádiós, lehívásos, háttérzenei és kiegészítő díjak, külföldi jogdíjak)

2020
09/
15

Audiovizuális adatlapok regisztrációs határideje

2020
10/
31

Jogdíjkifizetés (audiovizuális jogdíj, ismétlési jogdíj, külföldi jogdíjak)