2020 05/26

Az éttermekben már szólhat az élő zene

Nem korlátozzák már a veszélyhelyzeti jogszabályok az élő zenét az éttermekben, kávézókban.

Nem korlátozzák már a járványra vonatkozó rendelkezések a zeneszolgáltatást a vendéglátó üzletekben, éttermekben, kávézókban, büfékben. Ezt erősítette meg dr. Gyimesi Lászlónak a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) alelnökének írt válaszlevelében a Miniszterelnökség.

Dr. Gyimesi László, aki egyben az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) napokban újraválasztott elnöke ugyanis levélben kérte Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert annak a pontosítására, hogy a vendéglátóhelyek megnyitására vonatkozó rendelkezés magában foglalja-e az élőzenei szolgáltatás lehetőségét. Az MTZSZ alelnöke azzal adott hangsúlyt kérésének, hogy a zenészek munkavégzési lehetőségeinek elvesztése rendkívül nagy gondot okoz, és kérte, hogy a kormány tájékoztatásában jelenjen meg a vendéglátóhelyi zenészfoglalkoztatás lehetőségének kimondása. Mint írta, a zeneszolgáltatás felszabadítása sok kollégának, különösen a cigányzenészeknek munkát és megélhetést jelentene.

A kérdésre adott pozitív válasz – a vonatkozó jogszabályok betartásával együttesen – megnyitja az elmúlt hónapokban jövedelem nélkül maradt zenészek foglalkoztatásának lehetőségét azok számára, akik nem koncert, fesztivál, vagy más, a zenét mint főszolgáltatást nyújtó feltételek között folytatják tevékenységüket. A Miniszterelnökség mostani válasza a gyakorlatban azt jelenti, hogy az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, büfékben, presszókban – Budapesten egyelőre csak a már nyitott teraszokon – van lehetőség élő háttérzenét megszólaltatni, noha a vendégek továbbra is csak az ételek elfogyasztása ideje alatt tartózkodhatnak az éttermekben.

Az ügy aktualitását fokozza, hogy Magyarország területén – Budapest kivételével – 2020. június 1. napjától a házasságkötés és a házasságkötést követő már legfeljebb 200 fős családi rendezvény is megtartható vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen beleértve zenés szolgáltatás biztosítását.

Magyarországon 45-50 ezer vendéglátóhely működik, egynegyedük Budapesten. Zenét a szállodák, éttermek, kávéházak, pincészetek megközelítőleg 20-30 százaléka szolgáltat, ami 10-15 ezer foglalkoztatási helyet jelent. Az itt fellépő muzsikusok többsége a nyári főszezonban jut stabil kertesethez, az év többi szakában csökken a lehetőségek száma. A foglalkoztatás – a nyári szezon kivételével – jellemzően nem folyamatos, nem is okvetlenül mindennapos. Néhány cigányzenét szolgáltató éttermet, vagy szállodát leszámítva az alkalmi, illetve a hétvégi zeneszolgáltatás a jellemző. Több ezer ember szerzi ebből a tevékenységből jövedelme többségét.

Az MZTSZ mellett az EJI is kéri és ösztönzi a vendéglátóhelyek tulajdonosait és vezetőit arra, hogy éljenek a zenészfoglalkoztatás most kihirdetett lehetőségével. 

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings