2019 03/29

Hét országból beszedett jogdíjat fizet ki az EJI

Az EJI közel kétezer magyar előadónak fizet ki jogdíjat hangfelvételei és filmjei külföldi felhasználásai után.

A most lezárt jogdíjfelosztás során az AISGE-től (Spanyolország), a HUZIP-tól (Horvátország), a NUOVO IMAIE-től (Olaszország), a PI-től (Szerbia), a PPL-től (Egyesült Királyság), a SOUNDEXCHANGE-től (USA) és a STOART-tól (Lengyelország) 2018. november 1. és 2019. február 28-a között beszedett jogdíjak kifizetésére kerül sor.

A most kifizetésre kerülő jogdíjak többsége a hangfelvételek felhasználásából keletkezett, e körbe tartoznak a HUZIP-tól, a PPL-től, a SOUNDEXCHANGE-től, a STOART-tól és a PI-től beszedett jogdíjak. Az AISGE és a NUOVO IMAIE az audiovizuális előadások (például filmek) külföldi felhasználása után szedte be a magyar előadóművészeket megillető jogdíjat.

A magyar előadások külföldi felhasználása – sajnos – továbbra sem túl intenzív, ennek következtében a felosztás összesített értéke alig haladja meg a 7 millió forintot. A felosztás során 1 884 előadó részesült jogdíjban, az egy előadóra eső átlagos jogdíj 3 772 forint volt. A most kifizetésre kerülő legmagasabb jogdíj összege meghaladta a félmillió forintot, az ötvenezer forintot 26 esetben haladta meg.

A jogdíjfelosztásban érintett előadók 60 százaléka elektronikus úton kapja meg a jogdíjfelosztásról szóló értesítőjét. Az elektronikus kommunikáció nem csak gyorsítja, hanem olcsóbbá is teszi a kapcsolattartást, ezzel hozzájárul az EJI működési költségeinek alacsony szinten tartásához.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings