2020 04/07

Nyílt levél a kulturális alkotók támogatására

Niklas Nienass, az Európai Parlament Németországban megválasztott tagja nyílt levelet írt az Európai Bizottságnak az európai kulturális ágazatok támogatására. A nyílt levélhez eddig az Európai Parlament további 104 képviselője, közel 300 kulturális szervezet és többezer magánszemély csatlakozott.

A nyílt levél megtekinthető ide kattintva.

Az alábbiakban a levél nem hiteles magyar nyelvű fordítását közöljük.

[Nem hiteles fordítás kezdete]

Támogatást kérünk a kulturális és kreatív ágazatoknak,
s főként a COVID-19 válság sújtotta kulturális alkotóknak

Nyílt levél az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak

A kulturális és kreatív ágazatokat (KKÁ) egész Európában keményen sújtja a COVID-19 járvány. Az élő rendezvényeket és előadásokat törölni kellett, a kulturális helyszínek többsége bezárni kényszerült. A kulturális alkotókat súlyosan érinti a bemutatkozási és előadási lehetőségek megszűnése. Azokban az ágazatokban, ahol az önfoglalkoztatás, a szabadúszás és a rugalmas foglalkoztatás a jellemző, s ahol a szociális juttatásokhoz alig vagy egyáltalán nem lehet hozzáférni, a jövedelemkiesés közvetlen és azonnali veszélyt jelent a szerzők, az előadóművészek és az összes kulturális szereplő számára. Közülük sokan már jóval a jelenlegi vészhelyzet előtt is nehezen éltek.

Válság idején a kultúra fontosabb, mint valaha. Mivel polgárok milliói rekedtek otthonukban, most a zene, a filmek, a könyvek és az online előadások jelentik a vigasz és remény forrását. Nélkülözhetetlen tényezői ezek a pszichikai jólétnek és kulcsszerepet játszanak a közösség és a befogadás megélésének erősítésében. Azonnali cselekvés nélkül a válság negatív következményei messze túlterjednek majd a gazdasági életen. Lehet, hogy akár évekig nem leszünk képesek magunkhoz térni ebből a „kulturális sokkból”, és nagyrészt eltűnhet az európai kulturális élet gazdagsága és sokszínűsége.

Közös felelősségünk a kulturális ökoszisztéma és az alkotók védelme és támogatása egész Európában, azért, hogy a nehéz időkben és a jövőben is képesek maradjanak kulturális értékeket teremteni.

Felhívjuk az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy cselekedjenek azonnal és összehangoltan, és tegyenek meg mindent azért, hogy enyhítsék a COVID-19 válságnak a kulturális és kreatív ágazatokra gyakorolt ​​negatív következményeit, főként a független alkotók, a kis- és középvállalkozások, valamint az egyesületek esetében. Az erőteljes és tartós hatás eléréséhez mind rövid, mind hosszú távon proaktív, nagyszabású és integrált intézkedésekre van szükség valamennyi szakpolitikai területen.

Rövid távon a következő azonnali és bürokráciamentes lépéseket követeljük:

  • Nyújtsanak a gazdaságon belüli méretével arányos pénzügyi segítséget a kulturális és kreatív ágazatoknak, valamint az egész kulturális ökoszisztémának, ideértve a Koronavírust Kezelő Beruházási Kezdeményezés révén nyújtott segítséget is.
  • Minden kulturális szakember számára biztosítsák a munkanélküliségi és egyéb szociális ellátásokat, különös figyelmet fordítva a szabadúszókra, az önfoglalkoztatókra és az atipikus munkavégzési formákban foglalkozatottakra, ideértve a kulturális kisebbségek alkotóit is, és járjon nekik kompenzáció a megszűnő bevételek miatt.
  • Adjanak sürgős segítséget a kulturális szakembereknek, különösen a függetleneknek, valamint a kis- és közepes méretű kulturális vállalkozásoknak, például adókedvezmények, kölcsönök, (mikro-)hitelek, továbbá a veszteségek és nem-megtérülő költségek kompenzálása formájában.
  • Hozzanak pénzügyi intézkedéseket a kulturális és kreatív ágazatokra nehezedő nyomás enyhítésére és ösztönözzék a kulturális szolgáltatások fogyasztásának erősödését .

Amint a COVID-19 válságnak vége, az EU:

  • A kulturális és kreatív ágazatokra gyakorolt ​​hosszú távú hatások kezelése érdekében hozzon létre egy kellően megfinanszírozott ösztönző csomagot a kulturális alkotók számára egész Európában. Ennek a csomagnak törvényi eszközökkel elő kell segítenie a művészek és alkotásaik mobilitását is, pl. az adózási és a vízumszabályok révén.
  • Óvja meg a kulturális és kreatív ágazatokat a jövőbeli sokkoktól, főként annak szociális dimenzióját megerősítve, valamint a társadalombiztosítási és munkajogi szabályok kiigazítása révén, figyelembe véve az ágazatban foglalkoztatott munkaerő sokféleségét.
  • Növelje a művészet és a kultúra közfinanszírozását, miközben biztosítja hozzáférésüket más pénzügyi forrásokhoz, például a KKÁ-garanciakeret rendelkezésre állásának megerősítésével.

A Többéves Pénzügyi Keret (TPK) szintén fontos eszköz a KKÁ támogatása és újjáélesztése szempontjából. Egy ambiciózus TPK gyors elfogadására hívunk fel, amely a Kohézió és Értékek fejezeten többet fektet be a művészetekbe és a kultúrába.

A soha nem látott, kihívásokkal teli időkben a kultúra teremti meg társadalmaink ellenálló képességét. Meg tudjuk-e védeni a kulturális és kreatív ágazatokat, s benne az alkotókat a válság pusztító gazdasági és társadalmi hatásaival szemben?

[Nem hiteles fordítás vége]

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings