2023 07/27

Az MI ne öltözhessen emberbőrbe! – nyílt levél

Előadókat és szerzőket képviselő nemzetközi szervezetek közös nyílt levelet fogalmaztak meg a mesterséges intelligencia használata kapcsán.

Több mint hatmillió zeneipari és kreatívipari alkotó képviseletében tizenegy nemzetközi szervezet írt közösen nyílt levelet a döntéshozóknak, akik világszerte a mesterséges intelligencia (AI, vagy magyarul MI) szabályozásával foglalkoznak.

Megállapítják, hogy a jelenlegi, megfelelő szabályozás nélküli helyzet miatt az MI-cégek sokszor engedélyezés, anyagi kompenzáció nélkül, vagy az adatok forrását is eltitkolva tanítják be modelljeiket. Nem is könnyű megállapítani egy alkotásról, hogy az emberi kreativitás eredménye vagy MI hozta létre.

A nyílt levél szerint a kreatív iparágakban különösen szükség van az alkotók, előadók, művészek elismerésére; az emberi kreativitás védelmére; a szerzői jogok megszilárdítására; méltányos engedélyezési eljárások kidolgozására és alkalmazására. A szabályozás kialakításáról szóló tárgyalásokon szót kell kapniuk az alkotóknak is.

Ahhoz, hogy az MI-rendszerek átlátható, etikus, méltányos és törvényes módon működhessenek, a nemzetközi szervezetek szerint hét alapelvnek kell megfelelniük, amelyek közül az alkotók és az előadók jogai védelme a legfontosabb. Egyúttal ki kell dolgozni a jogosítási eljárásokat a felhasználásokra, valamint a jogi felelősség kritériumait. Alapelv az alkotók és előadók elismeréshez, nevük feltüntetéséhez fűződő joga.

Az aláíró szervezetek: a közös jogkezelőket tömörítő CISAC (amelynek tagja az Artisjus), az előadók jogait képviselő AEPO-ARTIS és SCAPR (mindkettőnek tagja az EJI), a zeneműkiadók és a vizuális művészek nemzetközi szervezetei, valamint több regionális - köztük európai - szervezet is.

A nyílt levél nem hivatalos magyar fordítása ide kattintva olvasható.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings